Българското национално знаме се развя над Тетевен

снимка
Бетина Борисова
Честито Тетевенци!!!  Българско национално знаме на  височина  3.5 метра  се развя  на заслона "Опасния зъб" над Тетевен.Това е сбъдната мечта за жителите на Тетевенци и по - специално на Веско Станев  Героят на събитието беше Пламен Николов.
Той се е качил днес на така обичното място на жителите на балканския град  и знамето  закупено от Светла Георгиева се развя над града. Това е гордост за всички.
    Няма как да не го  забележите.  Отвесните скални стени, издигащи се  югозападно от Тетевен, непосредствено над града. По ръба им има дълга редица дървета, през които прозира небето, както и няколко метални стълба. Не особено далеч зад тези стени се намира и Петрахиля - един от по-високите върхове, обграждащи града. В левия край на скалите (гледано от улиците на Тетевен), на самия ръб е построен заслона,  носещ това  гръмко име . Мястото предлага невероятна гледка към околните ридове, долината на Вит и градчето долу - причини, достатъчни, за да потърсим пътека "нагоре".
"Родният трибагреник  на заслона - това бе мечта за Тетевенци и на - най вече за  Веселин Станев. Много добър човек. Заслужава този жест. За Коледа заслона бе украсен както подобава. Виждаше се отдалеч"   ни пише самата Светла с радост .
снимки
Светла
снимки
Светла





пътекат водеща до заслона


Как да стигнем до там?

Тетевен се намира в област Ловеч, на двадесетина километра от главния автомобилен път София-Варна, а маршрутът, който отвежда до заслона при Опасния зъбзапочва край футболния стадион на града и построения наблизо хотел "Олимп". Пред паркинга на хотела се оглеждаме за метален стълб със закачени на него табели за Туристическа спалня "Козница" и за Приключенски парк "Адреналин". Поемаме по улицата в указаната от тях посока и скоро преминаваме покрай чешма с беседка, на която е поставена табела за Опасния зъб. Не след дълго се появява и туристическата маркировка за заслона - в зелен цвят.
покрай заслона

Изкачваме се по стръмния каменист терен, по който по-несигурните могат да прибегнат до помощта на опънатото там метално въже и се озоваваме при сградата на заслона. Следват красиви изгледи във всички посоки и приблизително едночасово слизане по обратния път до града. С отиване, връщане и кратък престой горе, разходката отнема не повече от три часа - ако разполагаме с тях при престой в Тетевен, не бива да пропускаме да отскочим до Опасния зъб и да понатрупаме малко спомени в Балкана.
Тетевен
снимка от "Опасния зъб"



Заслона  и знамето
снимка
 Пламен Герогиев


по материали ;С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ l





Коментари